Acı badem, bazı toxic ve zararlı maddeleri içinde bulundurmasına rağmen, tıp ve eczacılık bilimlerinde önemli bir yere sahip. Acı badem yağının ciltte, saçta ve hastalıkların tedavisindeki etkisi üzerine bir çok araştırma yapılmıştır. Fakat toksik olduğundan dolayı acı badem yağının zararınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Bu yazıda acı badem yağının saça, cilde ve sağlığa olan faydalarını sizler ile paylaşacağız.

Acı badem nedir ve tatlı badem ile aralarında nasıl bir fark var?

Badem faydalı bir çok özelliği olan çekirdek içlerindendir ve çoğu hastalıkların tedavisi için kullanılır. Badem ağacı, “Rosaceae” familyası bitkilerindendir ve yaklaşık olarak dünyanın her bir yerinde ekilen ve büyütülen bir bitki türüdür. Bu ağaç, acı veya tatlı meyve verenler olarak iki farklı çeşide ayrılır. Acı badem, Prunus amygdalus var.amara ağacından elde edilir ve zehirli maddeler içerir. Acı badem görüntü olarak tatlı bademden daha kısa ve daha enlidir.

Acı bademin, özel bir yöntem ile yağı alınır. Acı badem yağının yüzde 50’si, Benz aldehyde, glycoside amygdaline ve hydrogen cyanide veya hydrociyanic acid olarak 3 temel maddeden oluşur. Bu yağın geriye kalan yüzde 50’side, doymamış yağlı acitler ve tatlı badem yağında bulunan bazı maddelerin benzerlerini içerir.

Acı badem yağının zararları

Acı badem yağının özellikle cilt ve saç sağlığı için birçok faydası var. Fakat bu yağ toksik maddeler içerdiği için yenilemesi kısıtlıdır ve daha çok bölgesel ve yüzeysel olarak kullanılması daha iyi olacaktır.

Tedavi için yenilmesi gereken acı badem yağı mutlaka doktor gözetiminde ve sınırlı dozda kullanılmalıdır. Acı badem yağını fazla miktarda tüketmek, vücutta yan etkiler yaratabilir.

Aynı zamanda bu yağın hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaması tavsiye edilir. Acı badem yağı bebeklerde hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

Acı badem yağının iyileştirici etkisi

Antibakteriyel özelliği

Acı badem yağında bulunan iki madde (hydrogen cyanide ve benz aldehyde), bakteriler, mikroplar, mantarlar ve virüsler için oldukça zehirlidir. Bu nedenlede, antibakteriyel, anti virüs ve anti mantar maddesi olarak bilinir.

Yüksek ateşi düşürme özelliği

Eskilerden beri kinin gibi acı maddeler, yüksek ateşi düşürmekte kullanılmıştır. Acı olan herşey alkalin maddesi içerir ki bu maddenin farklı miktarları, toksik olarak bilinimektedir. Bu zehirli ve acı olma özelliği bakteriler, microplar ve virüslerin vücutta üremesine engel olur ve bunun sonucunda da bu organismalar yüzünden çıkan ateşi düşürmeye yardımcı olur.

Ateşi düşürmek için kullanılan acı badem yağıda çok az dozlarda kullanılmalıdır.

Bağırsaktaki parazitleri yok etme özelliği

Acı badem yağı bağırsaktaki parazitleri yok etmek için de kullanılabilir. Ama söylediğimiz gibi onu tüketmek için mutlaka doktorunuzdan izin almanız gerekir. Mutlaka doktorunuzun söylediği miktardan fazlasını kullanmamaya dikkat edin.

Kulak iltihabını tedavi etme özelliği

Acı badem yağının başka bir kullanımıda kulak iltihabını tedavi etmek içindir. Bu yağ kulak sıvısının yumuşanmasına ve kulak tutulmasının yok olmasına yardımcı olur. Bunun için bir yemek kaşığı acı badem yağını biraz sıcak suyun içine dökün ve onu kulağınızın içine damlatın.

Sakinleştirici ve ağrı kesici özelliği

Acı badem yağının içinde bulunan zehirli glycoside amygdaline maddesi, sinir sistemini etkiler ve hiçbir duyguyu hissedememesine neden olur. Bu maddenin yenilmesi bedende bir uyuşma hissine ve hatta baygınlığa neden olabilir, bu yüzden yüzeysel kullanılmalıdır.

Sonuç olarak eğer başınız çok ağrıyorsa, biraz acı badem yağını sirke ile karıştırıp bu karışımı alın ve şakak bölgenize sürebilirsiniz.

Kas ağrısı ve spazm tedavisi özelliği

Sakinleştirici ve ağrı kesici özelliği olan acı badem yağı, kas ağrısı ve dizde oluşan spazmı iyileştirmek için de kullanılabilir.

İdrar çoğaltan ve vücudu toksinlerden arındırma özelliği

Vücut normalde toksinlerden arınmak için, terleme, idrar ve dışkı yolunu kullanır. Acı badem yağı çok az miktarda yenilirse, vücut onu idrar yoluyla atmak isyer ve bu nedenle idrar miktarını çoğaltma mecburiyetinde kalır. Defalarca idrar yapmak, toksinlerden arınmaya ve vücudunuzun temizlenmesi yardımcı olur.

Kanser önleyici özelliği

Yeni yapılan araştırmalara göre acı badem yağında bulunan, hydrogen cyanide veya hydrocyanic acid maddesi, kanser hücrelerinin çoğalmasınıyla baş etmekte etkilidir. Bu yağ kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurabilme ve kanserin başka organlarada zarar vermesini önleyebilme özelliğine sahip. Bu durumda sağlıklı hücrelerin büyüyüp, çoğalmasına engel olan kanser hücreleri yok olupö yeni ve sağlıklı hücreler kanserden dolayı oluşan hasarı onarabilirler.

Acı badem yağının saçlar üzerindeki etkileri

Yıpranmış saçları onarma özelliği

Acı badem yağı saçların sağlığı için en etkili ve en kullanışlı yağlardan birisidir. Acı badem yağı saçı besler ve oluşan hasarları onarır ve saçların daha çok parlamasını sağlamakla beraber yıpranmasınıda önler.

Saç dökülmesini önleyen özelliği

Acı badem yağının bir diğer özelliği, saç dökülmesini önlemektir. Saç dökülmesini tedavi etmek ve saçları güçlendirmek için bu yağdan birkaç damlayı saç köklerine döküp masaj yapın.

Kirpik, bıyık ve sakal güçlendirme özelliği

Bu yağ çoğu kozmetik ve deterjan ürünlerinin içinde de sıkca kullanılan bir maddedir. Acı badem yağını kaş, kirpik, sakal ve bıyığa uygulamanızın, onları güçlendirme ve gürleştirmede pozitif etkileri olabilir.

Acı badem yağının cilde olan faydaları

Cilt nemlendirme özelliği

Acı badem yağı rahatlıkla cildinizin yapısında olan gözeneklerden emilir. Bu yağ nemlendirici özelliğine sahiptir ve yüzdeki kırışıklıkları gidermek için faydalı olabilir. Bu yağ ile bedeninize ve cildinize iyice masaj yapmanız, cilt kurulduğunu tedavi etmek için etkili bir yöntem olacaktır.

Tırnakları güçlendirme özelliği

Yukarıda belirtilen özelliklere bakılırsa, bu maddeyi tırnakları güçlendirmek ve onların kurumasını önlemek için de kullanabilirsiniz. Genel olarak acı badem yağı, deri yüzülmesi, cilt kuruluğu ve yaşlanmaktan dolayı yüzünüzde boynunuzda ve ellerinizde ortaya çıkan kırışıklıklar için faydalıdır.

Göz altı morluklarını giderme özelliği

Acı badem yağını göz altı morlukları için kullanmanında pozitif etkileri ve memnun edici sonuçları vardır. Eğer göz altı morluklarınızdan kurtulmak istiyorsanız, gece yatmadan önce bu yağdan bir iki damlayı göz altlarınıza sürün ve güzelce sürdüğünüz bölgeye masaj yapın ve sabah uyandıktan sonra yıkayın.

Sivilce izi tedavisi özelliği

Bu yağ cilte oluşan çatlakları ve lekeleri ve aynı zamandada yüzdeki sivilce izleri için de fayda sağlayabilir. Bu yüzdende bu yağı sivilce izlerini yok etmek için kullanmayı ihmal etmeyin. Badem yağı cok çabuk cildinizin gözeneklerinden emildiği için ciltteki etkisi kendini çok çabuk gösterecektir.

Cilt iltihabını tedavi etme özelliği

Acı badem yağının ciltteki etkilerinden bir diğeri ise, cilt iltihaplarını , özelliklede ayak bölümündeki iltihapları ve oluşan mantarları, tedavi etmektir. Bunun için ilk önce acı badem yağını su ile karıştırın ve onu cildinizin üzerine ve iltihaplı bölgeye iyice sürün ki o bölgeyi onarıp, mantarları yok etsin. Bu karışımı iltihap ve mantarlar yok olana kadar her gün uygulayın Bu yağ bunun yanısıra iltihaplı yarayıda iyi bir oranda iyileştirebilir.

UV ışınlarından koruma özelliği

Bu yağ güneşden gelen UV ışınlarından dolayı ortaya çıkan hasarların ve cilt lekelerinin bi kısmınıda önleyebilir. Ama güneş ışığından daha iyi ve tam korunmak için herzaman güneş kremi kullanmayı unutmayın.

Bu yağı cildinize ve saçınıza uygulamadan önce, biraz elimizde ısıtıp vücut sıcaklığına ulaşmasını sağlamanız daha iyi olur.

100% Saf acı badem yağı nasıl anlaşılır?

Acı badem yağı, şeffaf ve açık sarı renginde olan bir sıvıdır. Bu yağ eğer taze değilse, şeffaflığını kaybetmiş olacaktır ve burdan alacağınız yağın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu yağın kokusu güçlü ve acıdır vr onu tatlı badem yağından ayırt etmenin yollarından biriside bu kokudur.

Bu yağ kolaylıkla havadaki oksijen ile oksitlenir. Bu nedenlede, yağın tazeliğini koruması ve oksitlenmemesi için yapmanız gereken şey onu kapalı bir kapta ve aynı zamanda karanlık ve soğuk bir ortamda saklamanız olacaktır.